Recenzie carte - Bucuria Vietii de Irving Stone

Artistii sunt fiinte cu suflete chinuite.


Cea mai impresionanta carte pe care am citit-o anul acesta este cartea lui Irving Stone "Bucuria Vietii" sau "Lust for Life" in limba engleza.

Este o carte de exceptie, conturata in jurul vietii pictorului Vincent Van Gogh, un pictor care pentru mine inseamna tot ceea ce poate fi numita inspiratie. Vincent este muza mea in pictura. Este o carte lunga despre viata saraca a unui om cu un talent nemarginit, despre hotararile lui in cariera si povestile de dragoste pe care le traieste. Ei bine, cam la asta se refera si titlul, este alegoria iubirii lui Vincent vis-a-vis pictura si femei.


De-a lungul ultimilor celor 10 ani din viata sa de artist, de cand a pus prima data mana pe un creion si a inceput sa deseneze pana la ultima sa capodopera, cartea prinde un contur despre viata chinuita a lui Vincent.
Incepe cu esecurile sale ca si vanzator de gravuri, cum a inceput sa fie predicator intr-un sat din Borinage, printre suflete torturate de saracie si o viata grea printre galeriile de carbune.
Vincent trece prin aceste esecuri, intrand chiar in pielea celor saraci cu trupul, si chiar daca el e sustinut de fratele sau Theo, Vincent nu o sa poata niciodata sa vanda vre-o pictura si nu poate sa se intretina singur, tanjind mereu dupa companie.
Viata sa alaturi de femei nu este nici ea usoara, de la o naivitate adolescentina, la o insistare aproape abuziva si reactii violente cand dragostea nu-i este intoarsa si esecul sau cu prostituata Cien.

Cartea aduna la un loc o parte din pictorii impresionisti precum Paul Gauguin, Toulouse Lautrec, Georges Seurat si ideile lor de a revolutiona continuu stilul impresionist si a duce mai departe mostenirea stilului lasat de Claude Monet, Edgar Degas etc.


Cu totii stim despre Vincent ca a fost un excentric care si-a taiat urechea si a dat-o unei prostituate drept cadou, ca a fost internat la un azil de nebuni si ca s-a sinucis.
Toate acele lupte interioare, cat si exterioare sunt redate in cartea lui Irving Stone si o recomand sa o cititi chiar daca este lunga de aproape 600 pagini. Merita din plin!

5\5 stele
✶✶✶✶✶

de Miruna-Lavinia
BMC logoBuy me a coffee

Comentarii