Review - Taramul Binecuvantat

Un lung metraj scenic, linistitor, pasional, a carui actiune are loc intr-o zona rurala a Angliei!
Acest review contine spoilere!



Ok, filmul asta nu e chiar o plimbare in parc, si nu e umplut cu flori, romanta pura sau chestii de genul. L-am vazut o singura data, si a fost suficient sa imi dau seama de toate subtextele introduse subtil sub nasul celui care vizioneaza filmul.

E 15+, totul se intelege de la sine.

Multi critici il compara cu celebrul Brokeback Mountain, si desi e cam intr-un fel asemanator subiectul, e total diferit. In toate aspectele, daca in Brokeback Mountain exista confuzia identitatii sexuale, rusinea a cine erau personajele, in filmul Taramul Binecuvantat totul pare mai natural, deschis, ei se identifica ca fiind gay si cu asta basta.

Este un film fluent, usor de urmarit, datorita simplicitatii sale. John Saxby (Josh O'Connor), un tanar care lucreaza la ferma cu familia sa, in nordul Angliei, duce o viata dura care-l face pe John sa devina alcoolist, cu niste mize gay usoare si indiferente: fara sentimente, fara dragoste: doar sex.
Acest lucru incepe sa se schimbe cand la ferma apare Gheorghe (Alec Secareanu), un zilier roman venit sa-i ajute cu animalele, in special fatatul mieilor, caci actiunea are loc primavara. Gheorghe e mai afectuos, cel putin mai incolo, caci la inceput amandoi incep sa devina frustrati, si am sa explic de ce.

Scenariul in sine e asa compus din elemente care le vedem in realitate, atat despre conceptia celor "din afara" fata de romani, John spunandu-i in repetate randuri "tigan" lui Gheorghe, alimentand o frustrare mult cunoscuta, pana cand el pur si simplu renunta sa se mai impotriveasca si vrea sa-l supuna pe John lui, pravalindu-se amandoi in noroi, si ei bine, lucrurile incep sa se intample. Am putut jura la un moment dat ca e nonconsensual, dat fiind natura lor, e ceva mutual si reciproc.
Totul se schimba, cand dupa cateva zile plecati cu turma, ca sa ajute la fatatul mielor se intorc la ferma.

Sunt scene destul de ciudate in acest film, am stat o ora si 44 minute sa ma uit cum John si Gheorghe scot miei cu vaginul oii, sau cand John impusca un vitel abia nascut si-l loveste brutal, tipul clar e destul de agresiv si impulsiv, si e exact acel caracter care la inceput e inr-un fel, si se schimba in bine pana la finele filmului. Si cireasa de pe tort e ca filmul incepe cu John care vomita dupa o noapte de betie, si nu stiu ce sa cred: e hyper-realist momentul, sau ca englezii sunt de regula alcoolici.
Lipsa aproape in totalitate a coloanei sonore ii creaza o ambianta intima, reala, exploateaza in subconstientul omului o realitate cu portile inchise.

Cat despre Gheorghe, e un personaj simpatic, dornic sa lucreze la ferma, pana spre sfarsitul filmului locuieste intr-o caravana. E trist intr-un fel ca tara lui e moarta (Romania) si ca "batranii isi jelesc copii care au plecat in strainatate", de fel cum a facut si el. Gheorghe, dupa cum mentionasem, e mai tandru, si-l invata pe John, ca dincolo de nevoia disperata de sex murdar exista si pasiune si iubire si-l invata pe tanarul fermier in primul rand sa sarute, sa exploreze... ma rog, chestii.
Iar asta duce pana la un punct culminant cand Gheorghe paraseste ferma din cauza lui John, iar John, pus intr-o situatie in care se vede singur ingrijind animalele, se duce sa-l caute pe Gheorghe... de aici e simplu ce se intampla, cei doi se intorc inapoi si se presupune ca raman impreuna.

Acum, publicul.
Eu am fost la cinema in Targu-Mures, si nu ma pot mandri ca a fost multa lume, cat sa zic? Vre-o 15 oameni in sala cu tot cu mine, cam asa, maxim 20: fie erau cupuri, femei care au mers singure, chiar si barbati singuri.
Reactia lor?
Eu stiam ca filmul este homoerotic, si ca e mai controversat, si sincer ma asteptam sa iasa lumea din sala dupa toate scenele acelea gay, dar uite ca nu a fost asa. Au existat reactii de genul: "Vai!" "Doamne fereste!" "Acuma nu arata o scena de masturbare?" "Taci tu ca e fain filmu!" "Ioi, tulai domne!" "Ha ha ha, i se vede fundu'!" chicoteli si alte bufniri.
Nu zic ca si eu am ajuns sa am o reactie gen "Vai ce gretos!"

Ecranizare:  5 stele
Actori: 5 stele
Coloana sonora: 1 stea

de Miruna-Lavinia
BMC logoBuy me a coffee

Comentarii