Despre Andrei Straja si creaturile fantastice care traiesc in Valea Jiului.


Salutari!
Azi vreau sa scriu un pic despre noul roman fantastic pe care l-am publicat in 2019.
Despre romanul de debut "Decolorat" puteti citi despre cum mi-a venit ideea aici: https://miruna-lavinia.blogspot.com/2018/09/despre-romanul-decolorat-si-cum-am.html

Cand am inceput sa scriu "Andrei Straja" aveam asa, o idee despre doi frati care traiesc in actualul oras al Lupeniului, in judetul Hunedoara.
Mi se pusese pata pe numele Andrei si Florin (Şoptelea - acela fiind numele de familie a personajelor, ceea ce nu e mentionat in carte) si doream neaparat sa scriu despre momarlanii din Valea Jiului, loc de unde ma trag eu ca neam. Am o memorie afectiva extrem de sensibila cand vine vorba de Lupeni, astfel am putut profita de ocazie si sa scriu o poveste, mai degraba un basm contemporan despre ceva ce nu s-a scris pana acum: o poveste fantasy despre momarlani.




Eu mi-am trait copilaria in Lupeni, si cand m-am rupt de acel tinut am fost numita "momarlanca" de alti oameni, mai ales cand le spuneam de unde sunt mai exact, ceea ce m-a convins ca trebuie sa scriu ca sa imi potolesc dorul de viata pe care nu o mai pot avea drept "acasa".

Cred ca e foarte important sa ne reamintim ca, din punct de vedere literar, Romania sta foarte bine la categoria basm, folcror si fantasy, si e negresit sa spun ca basmele citite la scoala ne-au conturat foarte mult ca educatie si perspectiva in domeniul literaturii fantasy. Desigur, piata de carte e supra-saturata de literatura fantasy venita din exterior si mai nou am observat ca incepem si noi sa ne schimbam un pic mentalitatea si sa "actualizam" acest stil.



J.R.R. Tolkien a avut cea mai mare influenta in stilul meu si asta m-a ajutat foarte mult sa scriu pentru "Andrei Straja".
Muntii Retezat au fost mereu invaluiti intr-un mister aparte, feeric, ceea ce au ajutat mult la conturarea povestii lui Andrei. Vorbim totusi despre un tinut care era sub stapanirea Daciei acum mii de ani, si am putut folosi acest lucru in avantajul meu.
Nu vreau sa intru in detalii despre daci, sunt de parere ca mitologia lor si toate aceste speculatii despre "marii" daci sunt cam exagerate si fasaite.  De fapt, in carte vorbesc despre mostenitorii dacilor, momarlanii, asa cum considerati bastinasii din Valea Jiului.

Istoria momarlanilor e mai mult o istorie orala, spusa din generatii si nu ofera indicii concrete despre trecutul lor, obiceiuri si doar de curand s-a scris despre ei pe cateva bloguri si articole istorice, in rest, ca si sursa de documentare am folosit mai mult din ce imi aminteam din copilarie, nu mai multe detalii decat ce am gasit online in orice caz si asta s-a dovedit a fi frustrant in anumite momente.


Desi orasul Lupeni este atestat documentar in 1770, am fost foarte rezervata in privinta denumirii satului, asa cum este mentionat in carte, tinand la distanta orice an si situatie politico-geografica, creand un spatiu si timp nedatat, in putine situatii mentionand despre un anume rau Jiu de Vest, Satul Lupului, Raul Lupului, asa cum este cunoscut Jiul de Vest inca din vechime. Actiunea nu se intampla intr-un an, dandu-i acea senzatie de "a fost odata ca niciodata", cand de fapt vorbim exact despre anul atestarii sale, pentru ca la finalul povestii, personajul principal descopera ca "satul" Lupeni are o placuta din lemn pe care-i scrie denumirea.

Perioada de crestinizare a populatiei din Lupeni, este una dintre cea mai slab documentate elemente ale romanului, incat nu exista, pentru informatia publica o astfel de sursa. Locuitorii din Valea Jiului au fost o perioada lunga de timp pagani, bazati pe ritualuri preluate de la daci, talmatice la gura sobei pana cand ele s-au inchegat in ceea ce stim noi.

E usor sa umpli aceste goluri, se creaza fictiunea, basmul in acest caz si e obligatoriu sa ramani pe aceiasi lungime de unda cu "perioada" pe care doresti sa o transmiti in poveste, cu putine reguli de baza si mai multa geografie si memorie afectiva, am creat satul Lupeni, un loc vazut prin ochii un baiat.

Situatiile in care Andrei Şoptelea este pus in aceasta poveste sunt descrise practic de un copil crescut la munte, iar el incearca sa relateze despre un sezon in care a fost pentru prima data la stana, impreuna cu fratele sau mai mare, si despre faptul ca, cu fiecare pas in afara satului, lumea se schimba si serie de evenimente extraordinare ii aduc sau nu pe cei doi baieti la o intelegere frateasca.
Nu am sa scriu despre toate chestiile, va las pe voi sa descoperiti fantasticul din poveste! :)


Una dintre locatiile foarte dragi mie a fost de fapt Straja, locul care exista cu adevarat la doar 9 kilometri de Lupeni. Sa scriu in carte despre acel loc a fost pentru mine ceva foarte special si am tinut  musai ca aventurile lui Andrei in acel loc sa fie pasnice, calme, vindecatoare.

Elementele fantastice din poveste, definitia basmului.
Ca in orice basm cult, avem eroul care la inceput este naiv, prostut, el porneste intr-o calatorie a gasiri de sine, defineste niste clisee mai degraba, prin introducerea unor cuvinte cheie, reprezentand fabulosul din acea lume. Raufacatorul este invins, eroul nostru ramane cu rasplata care urmeaza sa o primeasca.
Dar, pe langa asta, mai exista creaturile fabuloase romanesti: zmeul, draconul - lupul dacic, obiecte fermecate.




Valea Jiului inaintea mineritului.
Arhicunoscut faptul ca Valea Jiului a fost, in epoca comunista, un loc cu o forta de munca incredibil de mare, dupa 2000 in schimb, totul a cam luat-o in jos, minele inchizandu-se una dupa cealalta.
Pot sa marturisesc faptul ca in cartea Andrei Straja veti gasi primele indicii ale inceputului mineritului in Valea Jiului, dar metoda prin care am transmis acest lucru o sa va surprinda, pentru ca nu e vorba de pitici care sapa, nu sapa omul si descopera sarbunele, nici gand! Dar mineritul exista sub o forma abstracta, incipienta.


Cam atat despre "Andrei Straja - o poveste momarlaneasca", daca doriti sa o cumparati, o puteti face accesand urmatoarele linkuri:

Editura Berg
https://www.edituraberg.ro/produs/andrei-straja-o-poveste-momarlaneasca-miruna-lavinia/

Libris:
https://www.libris.ro/andrei-straja-miruna-lavinia-BER978-606-9036-21-1--p11006574.html

Carturesti:
https://carturesti.ro/carte/andrei-straja-o-poveste-momarlaneasca-350601400?p=1

Cartepedia:
https://www.cartepedia.ro/carte/fictiune-literatura/literatura-contemporana/miruna-lavinia/andrei-straja-o-poveste-momarlaneasca-62429.html

de Miruna-Lavinia

BMC logoBuy me a coffee

Comentarii